Vort Logo samt link til forsiden                  Sammenslutningen for Virksomhedsberedskab
   
                                                 - at forebygge og begrænse følger af uønskede hændelser                                                       

                                                                        fakta om os     vore møder     vort formål       lidt historie                                 senest opdateret 19. april 2017

Sommermøde med overraskelser

Årets sommermøde med ledsagere gik denne gang til Helsingør lørdag den 28. maj 2005. Det var den dag, sommeren for alvor kom til Danmark, og vi kunne nyde det herlige vejr under vores besøg, der startede på Kronborg.

Arrangementsinspektør Anne Meisner ville vise os ukendte sider af Kronborg og give os en historisk baggrund for Kronborgs eksistens. Vi hørte om Erik af Pommern og de senere regenter, der udnyttede den strategiske placering bl.a. til opkrævning af Sundtold. Bedst som vi var nået dybt ind i Kasematterne hørte vi en svag lyd at en sirene.

Der var brandalarm på Kronborg

 

Alle gæster på slottet - og der var en hel del turister - blev evakueret ud på voldene, så bygning og slotsgård var helt tømt, da "Kronborgsprøjten" få minutter efter alarmen, nåede frem.
Kronborgsprøjten er en speciel brandbil, som kan komme hurtigt ind gennem de snævre porte på Kronborg.

Det var mere spændende, om også stigevognen kunne komme ind. Her er der også tale om en speciel vogn, der skulle komme fra stationen i Fredensborg, da Helsingørs stige er alt for stor til de snævre passager.
Fra tidligere indkøringsprøver viste vi, at der kun var få centimeter at give af, før vognen ville kile sig fast i S - porten.
Det lykkedes på rekordtid, selvom hele porten pludselig var indhyllet i total uigennemsigtig røg, der væltede ud fra Kasematterne.

Kun få "indviede" viste, at der var tale om en realistisk øvelse, som til ære for Sammenslutningen var blevet lagt netop på den dag og på det tidspunkt. Først da slottets ansatte og brandfolkene blev klar over at der var tale om en øvelse, fik vi - samt et par TV kameramænd, som "helt tilfældigt var til stede" - lov til at komme ind i slotsgården igen for at overvære øvelsen.

  

Stigen blev rejst til et af tårnene, hvor man formodede, at en person var blevet fanget af røgen. Et par røgdykkere fra Espergærde stationen havde dog i mellemtiden fundet og bjerget staklen. Det blev dog fastslået, at stigen kunne komme ind og kunne nå op. Kun vi "få udvalgte" 26 deltagere i sommermødet, fik lov til at se dette skue.

 

Efterfølgende gav indsatslederen Jan Gehlsen og vagtchef Kirsten Frederiksen en orientering om øvelsens formål og forløb, før vi forlod Kronborg. Desværre nåede Anne Meisner aldrig at fuldføre sin rundgang, men vi håber, at det kan lykkedes at fuldføre turen ved en senere lejlighed.

     

Vi begav os til den gamle dok på værftsområdet, hvor vi skulle se redningsdykkerne i aktion.
Redningsdykkere er et nyt begreb i Danmark, og de få udvalgte - der alle er frivillige - skal gennemgå såvel en erhvervsdykkeruddannelse som en overbygning specielt rettet mod redningsopgaver under vand.
Der ud over skal de stadig holde færdighederne ved lige gennem hyppige øvelser.

Der er "oceaner af afstand" mellem det at være sportsdykker i 28 grader varmt vand på et koralrev i østen, og det at dykke under stort psykisk og tidsmæssigt pres i totalt uigennemsigtigt, koldt vand, i en havn i Danmark. 
I Helsingør er der nu 6 personer, der er uddannet redningsdykkere, og kun få andre steder i landet er der enkelte uddannede, men da tidsfaktoren er af afgørende betydning, er det redningsberedskabernes håb, at der snart vil være redningsdykkere i mange af de kystnære byer.

Sulten blev stillet i Helsingør Amatørsejlklubs herlige lokaler med strålende udsigt over Nordhavnen og Sundet.
Her blev vore medbragte sandwichs serveret og vi fik endda også Helsingørsangen serveret a cappella af en af sejlklubbens medlemmer.

   

Dagen sluttede på Helsingør Brandstation, hvor vi først fik lejlighed til at se noget af det topmoderne udstyr, herunder også at prøve en tur op i kurven på den nye stige, der i fuldt udskudt stand kan række 32 meter op.
Efterfølgende samledes vi i undervisningslokalet, hvor der blev serveret kaffe og "Grits beredskabskage" medens skolechef Per Andersen fortalte om redningsdykkeruddannelsen og desuden slog et slag for betydningen af, at alle lærer livreddende førstehjælp, og herunder er i stand til at bruge en hjertestarter, som nu er ved at vinde frem, flere og flere steder hvor mange mennesker er samlet.
Beretning Niels Erik og foto Grit Bølling

På "utallige opfordringer, bl.a. fra Ernst, bringer vi her opskriften på
"Grits Beredskabskage", eller "ølkagen fra Fredensborg"
2 mørke hvidtøl hældes i en skål.
Deri kommer:
1 kg. mørk farin
1 kg. mel
2 breve brunt bagepulver.
Det hele røres godt og hældes derpå i 2 rugbrødsforme og bages i 1½ time ved 175 grader.
Det anbefales at fore formene med bagepapir.

Kagen skæres "som rugbrød" og serveres eventuelt i luksusudgave med smør og orangemarmelade.
Velbekomme. (måske bager Ernst til næste gang??)

tilbage